Lisdodde kan prima in het rantsoen voor melkvee, en natte teelt met lisdodde kan dienen als buffer tussen landbouwgrond en natuur. De plant wordt bovenal gezien als opstap naar een nieuw businessmodel voor melkveehouders. Dat werd duidelijk op de praktijkmiddag Lisdodde op het KTC in Zegveld.
Tijdens de praktijkmiddag eten de paar koeien die op stal staan een handjevol lisdodde. Dat zijn droge koeien, de proef met melkkoeien volgt in de winter van 2018. De mest van die koeien is nog niet geanalyseerd, dus kan er nog niets gezegd worden over de vertering. De droge koeien namen tot 27 procent van het rantsoen lisdodde op. Wel was er 10 procent restvoer, bij gras ligt dat percentage op 5. Ook is gemeten dat koeien op lisdodderantsoen ongeveer een pond droge stof minder opnamen.[/caption]
De VEM van lisdodde wordt geschat op 650, het gewas kan groen geoogst worden, en het gehalte fosfor in de plant is lager dan in bijvoorbeeld gras. Met de toevoeging van melasse voor de suikers kun je met lisdodde een prima rantsoen samenstellen. Op KTC Zegveld ligt een halve hectare lisdodde. In de afgelopen twee jaar is onderzoek gedaan naar het effect van groen oogsten. De eerste oogst eind juni 2017 was de opbrengst 6,8 ton droge stof per hectare. De tweede oogst in september 2017 leverde 2,2 ton droge stof per hectare op. De laatste oogst, eind mei 2018, was de opbrengst 1,3 ton per hectare. Je ziet dus duidelijk afnemende opbrengsten.
Lees het artikel ‘Lisdodde op de grens van boer en natuur’ in V-focus, editie augustus 2018.