Column

‘Stoppersregeling voor niet-stoppers’

Vorig jaar werden 2.997 Nederlandse veehouderijen als piekbelaster geclassificeerd en uitgenodigd om deel te nemen aan de ‘plusvariant’ van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijen (Lbv). Op 21 augustus hadden 305 van hen een handtekening gezet onder het voorstel van de rijksdienst. 337 beschikkingen lagen niet-ondertekend op de keukentafels van piekbelasters. Ze hebben nog tijd zich te…

Van de circa 10.000 niet-piekbelasters die zijn uitgenodigd voor de Lbv hebben van de 629 ingeschreven veehouders, er 556 een beschikking ontvangen. Nog geen 100 hebben ondertekend. De regeling sloot op 1 december 2023. Bedrijven die de beschikking hebben ontvangen, hebben mogelijk nog tijd om die terug te sturen. Bekend is dat de regeling voor veehouders met afgeschreven stallen niet ‘woest aantrekkelijk’ is. Daardoor zal het doel van het verminderen van de stikstofemissie niet bereikt worden met deze beëindigingsregelingen. Als de overheid 500 ondertekende beschikkingen zou terugontvangen, betekent dit dat een krappe 4 procent van de 13.000 aangeschreven veehouderijen stopt. Trendmatig stopt twee procent van de veehouders per jaar. Op basis van het aantal bedrijfshoofden van 55 jaar en ouder zonder opvolger, verwacht Wageningen Economic Research een uitstroom van 32 procent in de komende 15 jaar, wat in de pas loopt met het huidige beeld van 2 procent stoppende veehouders per jaar. De landelijke beëindigingsregeling komt niet jaarlijks terug. Afgezet tegen natuurlijk verloop is het maar een kleine duit in het zakje.      

Toch ken ik bedrijven die deelnemen aan de regelingen en die onder andere omstandigheden, dus zonder deze economische impuls, niet waren gestopt. Ze stoppen niet volledig, maar gaan op een andere voet verder. Dat biedt niet-stoppers de mogelijkheid voor samenwerken op het gebied van voer en mest. Met bufferstroken, nieuwe natuur en zonder derogatie, wordt de behoefte hieraan alleen maar groter. Het biedt bedrijven die met grondgebonden veehouderij stoppen misschien wel evenveel perspectief als ondernemers die doorgaan.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen V-Focus...
Meer over:
Column
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?