In een nieuw project van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wordt een programma voor huisartsen waarmee antibioticaresistentie wordt tegen gegaan ook naar veterinaire sector gebracht. De universiteit heeft daarvoor subsidie gekregen van financieringsorganisatie ZonMw.
Onterecht of overmatig gebruik van antibiotica leidt tot antibioticaresistentie, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens en dier. Huisartsen stellen antibiotica steeds selectiever voor, maar ook gezelschapsdierenartsen kunnen hierin een cruciale rol spelen. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat daarom met diverse partners het programma voor huisartsen, SABEL (Spiegelinformatie AntiBiotica EersteLijn), ook naar de veterinaire sector te brengen. Dit nieuwe project, SABEL-MedVet, richt zich op het verminderen van onnodig antibioticagebruik door dierenartsen.
Onderzoek toont aan dat zowel huisartsen als dierenartsen soms antibiotica voorschrijven, ook wanneer dit volgens richtlijnen niet nodig is. De reden hiervoor is vaak dat de consulten in de eerste lijn kort zijn en er beperkte diagnostische mogelijkheden zijn. Dit maakt het lastig om een nauwkeurige diagnose te stellen. Daarnaast speelt de vertrouwensrelatie tussen dierenarts en diereigenaar een rol: de wens om te helpen kan ertoe leiden dat antibiotica uit voorzorg worden voorgeschreven, ook als dit niet noodzakelijk is.
SABEL-MedVet maakt gebruik van anonieme gegevens om het voorschrijfgedrag van dierenartsen te analyseren en te vergelijken met andere praktijken en landelijke normen. Dit gebeurt via het zogeheten diagnose-registratiesysteem PetScan, waarmee diagnoses en antibioticavoorschriften anoniem worden verzameld. Het programma biedt dierenartsen inzicht in hun eigen voorschrijfgedrag en geeft hen feedback om dit waar nodig te verbeteren.
Door samen te werken met onder andere de KNMvD, IVC Evidensia en IDEXX Animana, kan SABEL-MedVet volgens de Universiteit Utrecht breed worden uitgerold naar gezelschapsdierenpraktijken in Nederland, met als doel een substantiële bijdrage te leveren aan de strijd tegen antibioticaresistentie.