Europese marktexperts verwachten dat de EU over tien jaar een elf procent kleinere veestapel heeft als gevolg van hogere duurzaamheiddoelen en scherper klimaatbeleid.
Volgens de Agricultural Outlook van de EU zal de unie in 2035 meer kaas en weipoeder exporteren en minder melkpoeder en consumptiemelk. De focus verschuift naar de meer hoogwaardige producten als gevolg van het kleiner worden van de melkplas in de EU-landen doordat de veestapel krimpt.
De melkproductie per melkkoe zal wel stijgen door managementoptimalisatie en fokkerij en een sterkere nadruk op dierwelzijn. De productiegroei die hier per saldo uit voortkomt, zal echter half zo groot zijn dan in de laatste tien jaar. De marktspecialisten verwachten een productiegroei van 0,9 procent per melkkoe tegen 2035. Per saldo wordt een productiekrimp in de EU van 0,2 procent per jaar verwacht. Door de nadruk op meer toegevoegde waarde zal de waarde van het exportaandeel echter blijven groeien. Naar verwachting met 0,4 procent per jaar tot 2035. Dat is voldoende om samen met Nieuw-Zeeland het aandeel van 46 procent in de globale export van zuivel te handhaven.
Vanwege minder belemmerende wet- en regelgeving, is de verwachting dat het aandeel van de Verenigde Staten zal groeien van 15 naar 20 procent. Alle globale trends meegewogen, ook de productiegroei in ontwikkelende landen voor de eigen markten, en de tendens naar consumptie van meer hoogwaardige producten, zullen leiden tot een melkprijs van 50 cent waarbij de vraag is of dit voldoende hoog is om de kostenstijging door inflatie te dekken.
Bron: Vilt