De Maastrichtse pionier op het gebied van kweekvlees, Mosa Meat, heeft in januari laten weten een verzoek te hebben ingediend voor de markttoelating van gecultiveerd vet als ingrediënt van hybride rundvleesalternatieven.
Mosa Meat legt in een nieuwsbericht uit dat de EU in het toelatingsproces van zogenoemde ‘novel foods’ op basis van individuele ingrediënten toets en niet als eindproduct, zoals dat gebeurt in Singapore waar al kweekvlees verkrijgbaar is. Omdat vet een cruciale rol speelt in smaak, textuur en aroma van rundvlees, is hiervoor als eerst om toelating verzocht. Zo legt Mosa Meat uit die claimt de tweede te zijn die voor een gecultiveerd vleesingrediënt een toelating als ‘novel food’ aanvraagt. De Europese Commissie en Europese voedselwaakhond EFSA hebben volgens het bericht van Mosa Meat 18 maanden nodig om te beslissen.
‘Novel foods’ of nieuwe voedingsmiddelen zijn ingrediënten of producten die voorheen (voor 1997) nog niet als voedingsmiddel verkocht werden in de Europese Unie. Kweekvlees is een voorbeeld, maar ook insectenproducten, sap uit cacaopulp, poeder van de maqui-bes en producten die zijn gemaakt met behulp van algen, schimmels of micro-organismen. De Europese Commissie kent een lijst met de zogenoemde nieuwe voedingsmiddelen.
Bronnen: Mosa Meat, NVWA, Europese Commissie