“Zuiveringsslib zal nooit meer terugkeren naar de landbouw’, dat las u in V-focus nummer 5 van 2021 waarin we vroegen naar de opinie van Noor Ney van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Op zich geen nieuwe boodschap, maar wel slecht nieuws voor de landbouw. Slib bevat veel broodnodige nutriënten en organische stof waar de landbouw om schreeuwt.…
In de eerste V-focus van het jaar leest u de opinie van freelance-onderzoeker Peter Laan over de toepassing van zuiveringsslib in de landbouw. Generiek blijk je niet voor elke rioolwaterzuiveringsinstallatie in Nederland te kunnen stellen dat slib die vervelende verontreinigingen bevat. Peter Laan vond schoon slib uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Achterhoekse Haarlo. Dit slib bevat wel de toxische metalen, maar die blijven onder de Nederlandse of Europese toetswaarden. In een proef op Agro-Innovatiecentrum De Marke werd drie jaar lang onderzocht hoe groenstromen en dit schone slib samen gecomposteerd of gefermenteerd kunnen worden om vervolgens het organische stofgehalte, het waterbergend vermogen en de maïsopbrengst op zandgrond te verhogen. Daarover leest u in de V-focus van maart dit jaar.
Voor nu zet Peter Laan ons vooral aan het denken. Er komt in Nederland op jaarbasis zo’n 1,3 miljoen ton natte slib vrij met ruim 19.000 ton stikstof en ruim 11.000 ton fosfor. Fosfor moet met factor 2,29 worden vermenigvuldigd om het om te rekenen naar de hoeveelheid fosfaat. Het gaat dus om ruim 25.000 ton fosfaat, ruim 11 kg per Nederlandse hectare landbouwgrond. Ook Laan stelt; de meeste slib zal niet kunnen terugkeren naar de landbouw. Slib gaat het kringloopgat niet dichten. Toch is het winst dat mensen in het landelijke gebied, althans rond Haarlo, niet teveel troep door het putje spoelen.