Nieuws | Premium | Visie en Opinie

‘De grote bedrijven blijven’

De Deense overheid heeft afgelopen najaar een nieuw pakket maatregelen opgesteld voor de veehouderij. De nieuwe regelingen behelzen onder meer een belasting op CO2- en methaanuitstoot. Denemarken telt 2.000 melkveehouders die gemiddeld 275 koeien melken. De belangen van de melkveehouders worden behartigd door de Deense Vereniging voor Melkproducenten. Christen Sievertsen is de directeur van de…

Kunt u de maatregelen voor melkveehouders in het kort opsommen?

“Het landbouwareaal moet met 10 procent krimpen en dat betekent een afname met 390.000 hectare. Daarvan wordt 250.000 hectare bebost en 140.000 wordt voor 2028 omgezet in grasland of zogeheten wetlands. En melkveehouders met meer dan vijftig koeien zijn vanaf 2025 verplicht om drie maanden per jaar het methaanremmende additief Bovaer bij te voeren. Die maanden mogen ze wel zelf bepalen. En dan is er de CO2-taks.”

Wat gaat dat de melkveehouder kosten?

“Voor het gebruik van Bovaer worden ze volledig gecompenseerd. Voor de CO2-taks wordt er vanaf 2030 40 euro per ton geëmitteerde CO2 betaald. Dat loopt in 2035 op naar 100 euro per ton. Het zijn brutobedragen, dus reken op respectievelijk 16 en 40 euro in 2030 en 2035. Voor de landbouwgrond die opgeofferd wordt voor bebossing of wetlands, krijgt een melkveehouder 10.000 euro per hectare. Dat vinden wij veel te laag, want de huidige hectareprijs is ruim 30.000 euro.”

Wat is het werkelijke doel van deze maatregelen?

“De overheid zegt dat zij met deze regels de methaanemissie reduceert. Dat klopt ook, maar in mijn optiek is het echte doel een flinke daling van het aantal koeien in Denemarken. Het is voor kleinere bedrijven niet meer te doen om kostenefficiënt te melken. Grote bedrijven blijven overeind. De schaalvergroting die al was ingezet, komt in een stroomversnelling.”

Wat vinden de melkveehouders zelf?

“De meeste veehouders zien op tegen het gebruik van Bovaer. Onderzoeken kunnen wel aantonen dat het middel geen effect heeft op gezondheid en productie, maar dat gelooft nog niet iedereen. De angst om iets in de koe te stoppen wat op een niet-natuurlijke manier geproduceerd is, stoot veel veehouders tegen de borst. Bovendien is het emotioneel erg vervelend om een deel van je grond en een deel van je koeien weg te moeten doen. Het enige voordeel is dat de overheid nu duidelijkheid heeft gegeven. Veehouders weten waar ze aan toe zijn.”

Je hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Het aantal premium artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?