De bromoform-houdende zeewiersoort Asparagopsis taxiformis is een mogelijke manier om de methaanuitstoot van koeien te beperken, maar niet zonder risico. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Bromoform is toxisch.
De zeewiersoort Asparagopsis taxiformis bevat hoge concentraties van de stof bromoform, dat vorming van methaan in de pens van de koe tegengaat. In pure vorm is de stof schadelijk voor de gezondheid Uit onderzoek van de WUR blijkt dat bromoform vervolgens in de melk en de urine van de koe terecht kan komen.
Eerder onderzoek bracht het zeewier A. taxiformis al in verband met penswandbeschadigingen bij schapen. Daarom werd onderzoek gedaan naar het effect bij koeien. Net als bij schapen werden bij de koeien afwijkingen en tekenen van ontsteking in de penswand gevonden. Onderzoeker Wouter Muizelaar van Wageningen Livestock Research pleit voor verder onderzoek naar bromoform-houdende zeewier om negatieve effecten voor koe en consument uit te sluiten.
Andere zeewiersoorten bevatten minder of geen bromoform, maar wel andere methaanemissie-verlagende stoffen. Zeewier blijft daarom volgens Muizelaar een veelbelovende optie. Een eerder onderzoek met andere zeewiersoorten toonde aan dat het zeewier in theorie methaanemissie-reducerend werkt, maar in de praktijk geen invloed had op de enterische methaanuitstoot. Eén soort zorgde wel voor een hogere melkproductie.
Tekst: Gerdien Hulsman – Foto: Fraugun via Pixabay
Bron: WUR