NIEUWS

Vogelgriepvirus overleeft in kaas van rauwe melk – Lagere pH kan helpen
25 mrt 2025Een studie van Cornell University heeft aangetoond dat het rijpen van kaas van rauwe melk gedurende 60 dagen niet effectief is in het elimineren van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1. Verwarmen van rauwe melk of het produceren van kaas bij een pH-waarde van 5 of lager kan wel effectief zijn.

Gelderland wil stikstofzones rond Veluwe en Winterswijk
11 mrt 2025De provincie Gelderland wil brede zones van 500 meter rondom stikstofgevoelige natuurgebieden op de Veluwe en bij Winterswijk invoeren. Dit moet helpen om de stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden te beperken en het natuurherstel te bevorderen.

‘We doen liever niets dan iets’
10 mrt 2025 | PremiumStichting I-Vee schreef een manifest over wat de overheid zou moeten doen om innovatie en doelsturing te bevorderen ter bescherming van de natuur tegen ongewenste stikstofdepositie. I-Vee-voorzitter en emissie- en bedrijfsdeskundige Eric van den Hengel is medeauteur.

Krimp Nederlandse veestapel zet door in 2025 en 2026
19 feb 2025 | PremiumIn 2024 trad voor het eerst krimp op in alle veehouderijsectoren. Bij melk- en kalfkoeien, jongvee en varkens zette de daling al in vanaf 2017. Het aantal vleeskalveren nam toe tot 2019 en de melkgeitenhouderij groeide nog tot 2022. In 2024 was de krimp het grootst in het aantal schapen (minus 13 procent), wat een gevolg was van blauwtong. Dat blijkt uit een nadere blik op de CBS-landbouwtelling.

Vanggewas in mais van invloed op insectendiversiteit
13 feb 2025Maïs wordt traditioneel in monocultuur geteeld, maar steeds vaker wordt gewezen op voordelen van onderzaai van een volggewas of wisselteelt. Een recente studie onderzocht op percelen in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt hoe het inzaaien van vanggewassen in maïs invloed heeft op totale biomassa van insecten en de verscheidenheid erin. De onderzoekers wilden weten of de […]

EU: 11 procent kleinere melkveestapel in 2035
11 feb 2025Europese marktexperts verwachten dat de EU over tien jaar een elf procent kleinere veestapel heeft als gevolg van hogere duurzaamheiddoelen en scherper klimaatbeleid. Volgens de Agricultural Outlook van de EU zal de unie in 2035 meer kaas en weipoeder exporteren en minder melkpoeder en consumptiemelk. De focus verschuift naar de meer hoogwaardige producten als gevolg […]

Ophef over methaaninhibitor
4 feb 2025De methaaninhibitor Bovaer, ook bekend als 3-NOP, veroorzaakte tumult op sociale media nadat zuivelcoöperatie Arla aankondigde een proef te gaan doen op dertig Britse melkveebedrijven.

Voedsel als veevoer
21 jan 2025 | PremiumDe vraag waarom op veel grond veevoer wordt geteeld in plaats van voedsel, houdt menigeen bezig. De antwoorden zijn legio en verdedigbaar. Maar hoeveel voedsel geschikt voor menselijke consumptie gaat eigenlijk het veevoer in?